Web Sitenize SEO Dopingi

30/09/2020

Bu yazımızda web sitenin Google'da daha yüksek sıralar elde etmesi için önerilerimizi paylaşacağız. Web siten Google üzerinde yükseldikçe, web site trafiğin artacağından web sitenden daha çok fayda sağlayabileceksin.

Web Sitene SEO Dopingi

SEO önerilerimizi iki bölüm altında toparlamaya çalışacağız: 1- İçeriksel SEO, 2- Altyapısal SEO. Öncelikle içeriksel SEO çalışmalarında dümenin tamamen sende olduğunu ve kimseye ihtiyacın olmadığını bilmelisin. Sadece bu konuya zaman ayırmalı, emek vermeli ve sabırlı olmalısın.

1- İçeriksel SEO

İçerik, SEO'nun can damarıdır. İçerikleriniz ne kadar kaliteli ve özgün ise daha çok ziyaretçiye hitap edecek ve bunun sonucunda da SEO çalışmalarında başarı gelecektir.

Blog Oluşturun

Web sitene bir blog bölümü oluştur ve belirli bir rutinde özgün ve kaliteli içerikler üretip bu bölümde yayınla. İçerik sayısı ya da ne sıklıkla içerikler ürettiğinden ziyade, hazırladığın içeriğin kaliteli, özgün ve kullanıcılarının ilgisini çekmesine odaklan. 10 tane basit içerik üretmektense 1 tane kaliteli içerik üretmek her daim daha iyidir. Aklına "ne kadar sıklıkla içerik üretmek idealdir" diye soru geldi değil mi? Kaliteli içerik üretmeye, acele etmemeye ve özenli olmaya çalış. Her gün basit bir içerik yayınlamak yerine, ayda 1 tane kaliteli içerik üretmen SEO açısından sana daha yararlı.

Web Sitene SEO Dopingi

Blog bölümü sektörün ya da ürünlerinle ilgili özgürce içerikler üretebileceğin bir bölümdür. Dolayısı ile blog kategorin altında sana uyan her konu hakkında içerikler üretebilirsin. İçerik üretirken imla kurallarına dikkat etmeyi unutma. Başka sitelerden kopya içerik kullanma. Bunun sana yarardan çok zararı olacaktır. Ek olarak içeriklerini özgün görseller ile üretmen ilgili içeriğin daha ilgi çekici olmasını sağlar.

İçerik ile ilgili yazdığımız son maddeler elbette sadece blog sayfaların için değil, tüm sitenin içeriği için geçerli. Örneğin hakkımızda sayfasının da özgün, seni net bir şekilde anlatır ve görseller ile desteklenmiş olması gerekli.

Web Sitendeki Tüm Sayfa - İçerikleri Gözden Geçirmenin Vakti Geldi

Web sitendeki içeriklerin ne kadar trafik getirdiğini analiz etmelisin. (Bunun için Google Analytics kullanmalısın, bu SEO için de sana artı puan getirecektir. Clouds Web'den blog yazımız: Google Analytics Nedir? Nasıl Kullanılır?) Az trafik getiren içerik başarısız demektir ve bu başarısız içerikleri sitenden kaldırmalı ya da bu içerikleri geliştirmelisin. Ayrıca çok kısa olan içeriklerini de ya kaldırmalı ya da bunları birleştirmek sureti ile başka ve daha uzun içeriğe sahip sayfalar oluşturmalısın.

İçerik sayfalarında heading tagleri kullanman SEO açısından oldukça önemli. Örneğin sayfa başlığın h1, paragraflara ait alt başlıklar h2, alt alt başlıklar h3 tagleri içerisinde yer almalıdır.

Title ve Description Alanlarının Doğru Kullanımı

Title ilgili web sayfasının html kodları içerisinde başlığını temsil etmektedir. Arama motorlarında da sonuçlar listelendiğinde ilk görünen alandır. Description yani açıklama ise ilgili sayfanın kısa açıklamasıdır ve yine arama motoru sonuçları içerisinde titledan sonra gösterilir. Title ve description oluşturulurken cümle kullanılmalı, direk olarak anlam sağlamayacak şekilde anahtar kelimeler yan yana dizilmemelidir. Web sitenizi bir içerik yönetim sistemi ile kullanıyorsanız web sitenize ait ilgili sayfanın başlığından otomatik olarak anlamlı bir şekilde title ve description oluşmalıdır. Ana sayfan için de seni anlatan en kısa şekilde title ve description alanlarını belirlemelisin. Birkaç örnek verelim:

Doğru title: "İstanbul Taksim'de 40 yıldır değişmeyen pasta ve çikolata lezzet klasiği: X Pastanesi"

Yanlış title: "İstanbul pastane, taksim pastane, pasta, çikolata"

Doğru Description: "X Pastanesi 40 yıldır İstanbul/Taksim'de harika pasta ve çikolatalar üretmektedir. Paket Servisimiz Mevcuttur."

Yanlış Description: "X Pastanesi, İstanbul, Taksim, Çikolata, Pasta, pasta siparişi"

Web Sitene SEO Dopingi

Şimdi Web Siteni Hızlandıralım

İçerik kalitesi kullanıcı memnuniyetini nasıl arttırıyorsa web site hızı da kullanıcıların olumlu deneyim yaşamasını sağlıyor. Google algoritmasında da kullanıcı memnuniyeti en önemli kriter olduğuna göre, web siten hızlı açılmalı. Bu hız konusu elbette yer sağlayıcının sorumluluğunda olan bir konu gibi görünse de içeriksel olarak bazı hatalar sen farkında olmadan web siteni yavaşlatabilir. Örneğin ana sayfa slider kısmına 20 tane görsel yüklersen web siteni yavaşlatacaktır. Bu bakımdan ana sayfana ve içerik sayfalarına görsel yüklerken hız değerini düşünürek abartıya kaçmamalısın. Ek olarak png ve jpg türü resimleri tinypng.com sitesinden ücretsiz olarak kalite kaybı olmadan sıkıştırabilirsin. Sana önerimiz hiç üşenme ve tüm görsellerini bu site üzerinde sıkıştır ve sonrasında sitene yükle.

Gereksiz animasyonlar, renk işlemleri gibi bazı uygulamalar web siteni güzelleştiriyor gibi görünse de harici çok fazla kaynak kullandığından web siteni yavaşlatabilir. Bu yüzden gereksiz javascript ve css yüklemelerinden de kaçınmanı öneriyoruz. Ve tabii ki harici sitelerden çekilen hava durumu, döviz kuru, maç sonuçları gibi gereksiz uygulamalar da web sitenin yavaşlamasına neden olabilir. Varsın ziyaretçilerin bu bilgileri senin sitende bulmasınlar :) Önemli olan web sitenin ziyaretçi çekmesi ve bu ziyaretçiyi memnun etmek. Kaliteli içerik + hız bunu sağlayan en önemli faktörler. Dolayısı ile sana çok şık görünün bir effekt ya da animasyon tüm emeklerini boşa çıkarabilir. Bu yüzden sadeliğe ve netliğe önem vermeni öneriyoruz.

Gelelim Sosyal Medyaya

Sosyal medyada etkin olmak SEO başarısı için oldukça önemlidir. Takipçilerinin olması, takipçilerinin gönderilerine bağlı web siteni ziyaret etmesi, sonrasında tekrar başka bir konu için ziyarette bulunması SEO açısından artı puandır. Bu yüzden Facebook, Instagram, Twitter gibi önde gelen sosyal mecralarda bulunmalı ve düzenli olarak paylaşımlarda bulunmalısın.

Ayrıca web siten üzerinde de sosyal medya hesaplarına ait ikonları bulundurmalısın. Örneğin web siteni sosyal medyadan bağımsız şekilde ziyaret etmiş bir kişi sosyal medya hesaplarına da direk ulaşabilmeli. Nasıl ki, sosyal medyadan web sitene ziyaretçi aldık, bu sefer web sitenden sosyal medya hesaplarına bir abone almamız mümkün :)

Google Ads - Eski Adwords

Küçük bir puan getirisi de olsa Google Ads kullanmanı öneriyoruz. Bütçen dahilinde belirli kelimeler için Google Ads reklamı kullanmak SEO açısından sana dolaylı fayda sağlayacaktır.

Konuyla ilgili bir diğer yazımız: Google Ads mi? SEO mu?

İyi İçerik + Sosyal Medya = Backlink

Backlink yani harici sitelerden bağlantı almanın SEO konusunda önemli bir konu olduğunu duymuşsundur. Kendi kendine başka sitelerden link almanın en iyi yolu da kaliteli içerik ve etkin sosyal medya kullanımı ile sağlanır. Şöyle düşün, elde harika bir içerik var, sosyal medyada da paylaşılmış; çok kişiye ulaşan bu içerik illa ki belirli forum sitelerinde ya da başka bloglarda alıntı gösterilerek paylaşılacaktır. İyi içerik yerinde durmaz :) paylaşılır ve internet üzerinde web sitene birçok backlink yaratır.

İçerik bölümünü özetlersek, çok emek verip, zaman ayırıp kaliteli içerikler oluşturmak ana hedefin olmalı. Bunu yaparken de sosyal medyayı es geçmeyip, tüm içeriklerini de sosyal medya üzerinde yaymalısın. Ve tabii ki bu içeriklerini kullanıcılarının hızlıca ulaşmasını ve başka bir içeriğine geçişini de kolaylaştırmalıyız.

Google Search Console

Google'ın sunduğu muhteşem bir araç olan Google Searh Console'u mutlaka kullan. Tüm kelimelerine analiz çıkartabileceğin, web sitene ait olumsuz durumları görüntüleyebileceğin harika bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz.

2- Altyapısal SEO

Evet, şimdi gelelim seninle çok ilgisi olmayan ama çalıştığın web servis firması ile ilgili olan altyapısal özelliklere.

Mobil Uyum

Web siten mobil uyumlu değilse herşeyi unut! Web siteni çöpe atabilirsin. Mobil uyum kullanıcı deneyimi olarak kusursuz bir görünüm sağladığı için ziyaretçilerini memnun eder. Aynı içerik ve hız konusunda olduğu gibi mobil uyum Google algoritmasında önemli bir yer tutmaktadır. Eğer web siten mobil uyumlu değilse hemen çalışmaları başlatmanı ve en kısa sürede mobil uyumlu bir web sitesine kavuşmanı öneririz.

Mobil uyumlu bir web sitesi ister bilgisayar, ister tablet, ister cep telefonundan ziyaret edilsin, tasarım şekli ile birlikte ilgili ekrana uyum sağlayan bir yapıdadır. Dolayısı ile ziyaretçinin ekran büyüklüğü ya da küçüklüğü web sitesinin okunmasını, gezilmesini engellemez. Ve ilgili web sitesi tüm cihazlarda kusursuz görüntülenir.

SSL Sertifikası

Google için herşey ziyaretçi memnnuniyeti, sanırım bunu söylememizden artık bıktın :) Ama sık sık tekrar etmemizin sebebi de bu algoritmanın gerçekten çok önemli olduğunu anlatabilmek. SSL Sertifikası bir site içerisinde ziyaretçilerin yaptıkları işlemler için bir takım güvenlik önemleri sağlar. Ziyaretçi memnuniyeti asıl konumuz olduğuna göre site güvenliği de buna paralel önemli bir faktör haline geliyor. Eğer web sitenizde SSL setifikası yok ise altyapı sağlayıcınızdan bu sertifikayı temin etmeniz gerekli. Bu konuyu ertelememenizi ve ivedi bir şekilde çözmenizi öneririz.

Site Haritası

sitemap.xml olarak bilinen, arama motorlarının web site içeriğini taradığı ve yeni içerikleri bulmasını sağlayan dosyadır. Bu dosyanın ana dizininde bulunması ve otomatik olarak yeni içeriklerini barındırması SEO açısından oldukça önemli. Eğer bir site haritan yok ise bu konuda da destek alıp bir an önce sitemap.xml dosyasına sahip olmanı öneriyoruz.

Akıllı Urller

Web sitene ait sayfaların urlleri SEO uyumlu mu? Hemen kontrol et! Eğer değilse bu konuda da çalışma yapman gerekecek. SEO uyumlu urller, örnek olarak alanadi.com/seo-calismalari gibi olmalıdır. alanadi.com/?id=99 şeklindeki urller SEO uyumlu olmadıkları gibi eski bir yapılandırmada kalmışlardır.

Doğru url: "www.alanadi.com/pastalar"

Yanlış url: "www.alanadi.com/sayfa.php?id=99"

Favicon

Web sitene ait favicon bulunması SEO açısından küçük bir artı puan getirse de önemli bir konudur. Bu yüzden web sitende favicon bulunamasını önermekteyiz. Favicon web sitenin browserda açıldığında url adresinin yanında beliren ikondur.

Web Site Hızı

İçeriksel anlamda anlatım yaparken hız konusunda içerik ya da tasarımsal detayların bazı yavaşlamalara yol açabileceğini belirtmiştik. Bunların haricinde web sitenizin barındığı yer ve servise göre de web siteniz yavaşlayabilir. Öncelikle Türkiye'de yayın yaptığınızı varsayar isek web sitenizin Türkiye merkezli bir sunucuda olması gerekliliğini belirtmek isteriz. Ek olarak web sitenizin barındığı sunucunun donanımsal özellikleri de web sitesinin hızını etkiler.

Özet olarak, özellikle içeriksel konularda dümenin tamamen sende olduğunu belirtmiştik. SEO çalışmalarına biraz zaman ayırmalı ve sabırlı olmalısın. Hep söylediğimiz gibi: Zaman + Emek + Sabır = Başarılı SEO :)

15 yıllık tecrübemiz ve gelişen teknoloji sürecine bağlı, SEO açısından önemli gördüğümüz detayları seninle paylaşmaya çalıştık. Umarız bu bilgiler ışığında sana biraz fayda sağlamışızdır. Eğer bir web siten yok veya SEO açısından yenilenmesi gerekli ise ya da profesyonel bir SEO hizmeti almak istersen bize ulaşabilirsin: (0312) 963 15 01

Yorumlar
07/ Ekim/2020 (10:35:11) Ali:
Önceleri benim için önemli olan anahtar kelimelerinde hep 1.sayfada yer alırdım. Şimdilerde ciddi bir düşüş var ve web sitemde önceden 1. sayfada yer alan kelimelerde neredeyse ilk 5 sayfa içinde bulunmuyor. bu düşüşün nedeni nedir?
Cevaplar
07/ Ekim/2020 (12:39:09) İnajans:
Merhaba, Bu düşüşün onlarca sebebi olabilir. Öncelikle içerik üretmeye devam ediyor musunuz? Yoksa uzun süredir sitenize hiç içerik eklemiyor musunuz? Web sitenize yeni içerikler üretilmediyse arama motorlarında düşüş olabilecektir. Ek olarak web sitenizin altyapısı güncel mi? Örneğin SSL sertifikası mevcut mu? Mobil uyumlu mu? Sosyal medyayı etkin kullanırken son zamanlarda pek kullanmadınız mı? Bunları gözden geçirmenizi öneririz.
06/ Ekim/2020 (14:22:47) Sercan :
blog yazisi olustururken min ne kadar kelime olmali, bazi kaynaklar 2000 olmali diyor
Cevaplar
06/ Ekim/2020 (14:48:23) İnajans:
Öncelikle içeriğinizin kalitesine odaklanın. Ancak tabiki 200-300 kelimelik yazılar SEO açısından size katkı sağlamayabilir. Kimi kaynaklar 500 kelime, kimisi en az 2000 kelime olmalı diye belirtiyor. Bu konuda kesin bir bilgi olmasa da bize göre ortalama 1000 kelime ve üzeri blog yazıları daha fazla trafik sağlamakta.
06/ Ekim/2020 (11:54:07) Pınar:
Merhaba, detaylı anlatım olmuş, elinize sağlık. Benim bir sorum olacaktı, web sitem 2 aylık ve içerisinde rutin sayfalar haricinde 15 blog yazısı var, fakat henüz Google üzerinde bir bulunma durumu yok. Web sitemin tüm özellikleri anlattığınız şekilde ve içeriklerimde kendim güzelce yazdım. Henüz erken mi, hata mı yapıyorum bilemedim. Sizin fikirleriniz nelerdir?
Cevaplar
06/ Ekim/2020 (13:55:57) İnajans:
Merhaba. Henüz erken bir dönemdesiniz. 3.aydan sonra içerikleriniz size SEO açısından fayda sağlayacaktır. Ek olarak içerik üretmeyi kesmeyin, mümkün olduğunca yeni içerikler ekleyin. Biraz daha sabır :)
05/ Ekim/2020 (14:40:57) Mehmet Sen:
SEO calismasi için fiyat teklifi alabilir miyim?
Cevaplar
06/ Ekim/2020 (13:22:05) İnajans:
Sizlere detaylı bilgi ve teklif verebilmek üzere sizden istediğimiz detayları mail adresine ilettik.
01/ Ekim/2020 (19:49:42) Yusuf:
Yazı bilgilendirici olmuş, ellerinize ve emeklerinize sağlık.

Blogumuzdan Son Yazılar

31/12/2021
SEO, en temel hali ve en basit tanımıyla arama motoru optimizasyonu anlamına gelen bir terimdir. Basitleştirilmiş bir şekilde tanımlamak gerekirse Google arama motorunda arama yapan kişilerin bir işle...
30/06/2021
Seo kelimesi halk arasında kısaca Google'da üst sıralara çıkmak olarak tanımlansa da aslında altı göründüğünden oldukça dolu bir kavramdır. Evet, başarılı bir seo çalışması ile sitenizin Google organi...
30/05/2021
SEO, web sitelerinin organik arama sonuçlarında sıralamalarını yükseltebilmeleri için yapılan altyapısal ve içeriksel çalışmalar bütünüdür. Seo uzmanları ise internet sitelerinin Google Seo çalışma...
19/04/2021
Günümüzde Trendyol pazaryeri'nde satış yapan mağazaların sayısı bir hayli artmış durumda. Trendyol'da geliştirdiği altyapı ve sunduğu özel imkanlar ile tüketicilerin her geçen gün daha fazla ilgisini ...
15/04/2021
Ankara web tasarım fiyatları 2021 konusunda en başarılı seçeneklerden faydalanmaya ne dersiniz? Bu konuda en özel çözümlerden faydalanmak adına araştırmalarınızı titiz bir şekilde gerçekleştirmelisini...
02/04/2021
Yaşadığımız internet çağında çeşitli amaçlara hizmet eden binlerce web sitesi vardır. Web sitesi kullanmak da yaşlısından gencine herkes için bir zorunluluk haline gelmiştir. Öyle ki aynı konu üzerine...