SEO için Altın Değerinde 70 Öneri
Bir web ya da eticaret sitesinin bel kemiği SEO çalışmalarıdır. Ne kadar yüksek SEO puanına sahip bir siteniz var ise arama sonuçlarında o kadar üst sıralarda yer alır ve organik ziyaretçi sayınız yükselir.
Search Engine Optimization Nedir?
Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonu olarak karşımıza çıkan bu terim genellikle kısaltma hali ile SEO olarak kullanılır. SEO bir web sitesinin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için yapılan kapsamlı çalışma bütünüdür.
SEO çalışmalarının en temelinde ziyaretçileri memnun etmek yatar. Bu da web sitenizin bazı kriterlerinin doğru olmasından geçiyor. Genel olarak toparladığımız ve teknik bilgiye sahip olmasanız da anlaşılır bir dille oluşturduğumuz SEO konusunda 70 önerimizi bu yazımızda sizlere sunuyoruz.
1. Doğru Alan Adı Seçimi
Herşeyin başında, web sitesi oluşturmadan önce ilgili web sitesinin çalışacağı alan adını belirlemelsiniz. Alan adınız SEO çalışmalarında oldukça etkin bir rol oynayacaktır, bunu şimdiden belirtelim. En çok tercih edilen .com uzantısını tercih etmenizi önerebiliriz. Ancak ilgili alan adında .com ile ilgili kendinize ait sonuç bulamıyorsanız .net'i ya da .org'u da tercih edebilirsiniz. Kurumsal bir web sitesi kurmayı düşünüyorsanız .com.tr uzantılı bir alan adı almanız da sizin için makul olabilir. Seçtiğiniz ve altında yapılandıracağınız web sitenizin alan adının karakter olarak çok uzun olmaması gerçekten önemli bir kriterdir. Bu yüzden 6-14 karakter arasında bir alan adına sahip olmanızı önermekteyiz.
2. Doğru Altyapı Seçimi
Alan adı seçiminizden sonraki süreçte bir hosting yani barındırma servisi almanız gerekmekte. Barındırma hizmeti web sitenizin dosyalarının bulunduğu ve alan adınıza bağlı eposta servisi aldığınız servistir. Bu servisi aldığınız firmayı doğru seçmek SEO açısından oldukça önemlidir. Lakin sitenizin hızlı ve kesintisiz çalışmasının temeli barındırma servisidir.
3. Türkiye Merkezli Datacenter
Barındırma hizmetini aldığınız sunucunun Türkiye merkezli olması sitenizin hızı açısından oldukça önemlidir. Hedef kitlenizin Türkiye'deki internet ziyaretçileri olduğunu varsayarsak, sitenizin Türkiye'de barındırılması sizin için artı bir katkıdır.
4. Mobil Uyum
Ziyaretçi memnuniyetini sağlamanın en başında web sitenizin mobil uyumlu olması gelmektedir. Günümüz teknolojik imkanlarında insanlar artık her an her yerden internete erişebiliyor. Dolayısı ile web siteniz akıllı telefon ya da tabletlerden de ziyaret edildiğinde kusursuz görüntülenmelidir. Mobil uyumlu web siteleri içerisinde ilgili ekrana göre tasarım öğe değişikliklerini otomatik sağladıklarından tüm cihazlardan sorunsuz görüntülenirler. Bu bakımdan SEO çalışmaları için mobil uyum kriterinin oldukça önemli olduğunu belirtelim.
5. SSL Sertifikası
Ziyaretçilerinizin güvenliği Google gözünde çok önemli. Bu nedenle web sitenizin sahip olduğu tüm sayfalarda SSL sertifikası bulunmalıdır. Bu site güvenli ibaresini gösterebilmeniz için SSL sertifikasına sahip olmanız gereklidir. SSL sertifikası sahibi olmak da SEO açısından ciddi bir avantaj sağlamaktadır.
6. Hızlı Bir Web Sitesi
Hızlı açılan web siteleri ziyaretçilerini memnun eder. Yavaş açılan, yüklenmesi zaman alan web siteleri anlık olarak ziyaretçilerini kaybedebilirler. Bu yüzden Google açısından web sitelerinin hızlı yüklenmesi önemli bir kriterdir. Öncelikle doğru altyapı seçimi, sonrasında ise içerik ve görsel optimizasyonları ile web sitenizi hızlı yüklenebilir hale getirebilirsiniz. Ek olarak zaman zaman web sitenizin hızını kontrol etmeli, yavaşlama var ise gerekli önlemleri hızlıca almalısınız.
7. Akıllı Urller ile Oluşan Sayfalar
Web site urlleriniz SEO uyumlu olmalıdır. Örneğin alanadi.com/sayfa.php?id=124 SEO dostu bir url yapısı değildir. Başarılı SEO çalışmaları için urlleriniz içeriklerine bağlı otomatik olarak başlıklarınıza göre oluşmalıdır. Örnek olarak: alanadi.com/basarili-seo-icin-70-oneri gibi...
8. Sitemap.xml - Site Haritası
Site haritaları arama motorlarına web sitenizdeki içerikleri bildiren kaynaktır. Yani arama motorlarının indekslemesini istediğiniz sayfaları onlara duyurduğunuz bir dosyadır. Dolayısı ile web sitenizde sitemap.xml dosyası bulunması oldukça önemlidir. Hatta bu dosyanın otomatik olarak içeriklerinizi çekmesi size SEO çalışmalarında artı puan sağlayacaktır.
9. Favicon
Web sitenizin tarayıcı (browser) üzerinde adres linkinin solunda yer alan simgedir. Sitenizin bir favicona sahip olması SEO için etkisi çok yüksek olmasa da artı bir özelliktir.
10. Özelleştirilmiş 404 Sayfaları
Web sitenizde bulunmayan sayfalar için kullanıcılarınızı doğru urlye yönlendirebilmesi açısından özelleştirilmiş 404 sayfaları kullanmanız SEO için önem taşıyan bir özelliktir. Örneğin yanlış yazılan bir url ile web sitenizin satış sayfalarına ulaşmak isteyen bir ziyaretçi klasik bir 404 hata sayfası ile karşılaşırsa web sitenize ziyareti gerçekleştirmeyebilir. Bunun yerine aradığınız sayfa sitemizde bulunmuyor, ana sayfaya gitmek için tıklayın gibi bir hata sayfası kullanıcılarınız açısından yararlı olacaktır. Yine 404 sayfalarınıza sitenizdeki menü ağacını da yerleştirebilirsiniz.
11. Robots.txt Dosyası
Robots.txt dosyaları arama motorlarına site içeriğinde indekslemesi ya da indekslememesi gereken urlleri bildirir. Örneğin eticaret sitenizin yönetim panelinin arama motorları tarafından indekslenmesine gerek yoktur. Bu yüzden bu yönetici panelinizin giriş urlsinin robots.txt dosyanız üzerinden indekslenmemesi gerekliliğini bildirebilirsiniz.
12. Site Menüsünü Doğru Oluşturmak
Web sitenizi ziyaretçilerinize kolayca gezdirecek olan unsur siteniz için oluşturduğunuz menü yani navigasyondur. Bu menünün karmaşık olmaması, anlaşılır olması ziyaretçileriniz için oldukça önemli. Bu yüzden menünüzü oluştururken dikkatli ve özenli olmalısınız.
13. Giriş Sayfası İçin Doğru Title Oluşturmak
SEO açısından çok önemli olan giriş sayfasına ait title'ı (başlık) doğru oluşturmalısınız. Arama sonuçlarında ilk gözüken alan şu an bahsettiğimiz title alanıdır. Giriş sayfanız için çok kısa olmayan ve 70 karakteri geçmeyen title oluşturmak SEO açısından oldukça önemlidir. Title konusunda yanlış bilinen bir uygulama da anahtar kelimelerin peşi sıra dizilmesidir. Bu yöntemi kullanırsanız SEO açısından ciddi bir başarısızlık yapmış olursunuz. Title oluştururken anlamlı bir cümle ile içerisinde anahtar kelimelerinizi geçirerek kendinizi ifade etmelisiniz. Yanlış bir title kullanımına örnek verecek olursak: "İstanbul pastane, beyoğlu pasta siparişi, dondurma siparişi, kek siparişi ver"... Bu örnek için doğru title oluşturalım: "İstanbul Beyoğlu'nda pasta, dondurma ve kek lezzetlerimiz ile 40 yıldır sizlerleyiz."
14. Giriş Sayfası İçin Doğru Description Oluşturmak
Title'da olduğu gibi yine doğru description kullanımı da SEO açısından çok önemlidir. Description kısmında yapmamız gereken önceki maddede özetlediğimiz title bilgisini biraz daha detaylandırmaktır. Örneğin: "İstanbul Beyoğlu'nda 40 yıldır taze-günlük pasta, dondurma ve kek lezzetlerimiz ile sizleri bekliyoruz. Paket servisimiz mevcuttur."
15. Giriş Sayfasını Maksimum Hıza Getirmek - Optimize Etmek
Ziyaretçilerinizin çoğu web sitenize ana sayfanız üzerinden ulaşır. Bu yüzden giriş sayfanız ne kadar hızlı açılırsa sizin açınızdan o kadar iyi. Bu bakımdan ana sayfanızın çok hızlı yüklenmesine özen göstermelisiniz. Bunun için altyapınız yeterli ise, siz ana sayfanızda kullandığınız görselleri optimize etmeli ve gereksiz kod - javascript kullanımından uzak durmalısınız.
16. Giriş Sayfasında Heading Tagleri Kullanmak
H1 - H2 - H3 gibi etiketleri doğru kullanmak SEO açısından önemlidir. Bu etiketler önem hiyerarşisine göre başlıkları - konuları sıralar. H1 etiketi bir sayfada bir kez kullanılmalıdır, yani H1 etiketi esasında sayfanın başlığıdır. Giriş sayfasında H1 etiketi sizi ifade eden en önemli başlık cümlesi olmalıdır. H2 ve H3 etiketleri ise bir sayfada birden fazla kez kullanılabilmektedir, bunlar alt ve alt alt başlıklardır... Doğru H etiketi kullanımına örnek verecek olursak:
- H1: "İstanbul Beyoğlu'nda 40 Yıllık Lezzet Serüveni"
- H2: "Günlük - Taptaze Pasta Çeşitleri"
- H3: "O Bir Efsane: Çikolatalı Pasta"
- H3: "O Bir Hafiflik: Limonlu Pasta"
- H2: "Katkısız Dondurma Lezzetleri"
- H3: "40 Yıldır Aynı: Fıstıklı Dondurma"
- H3: "Yepyeni Bir Tat: Limonlu Dondurma"
- H2: "Ev Yapımı Eşsiz Kekler"
- H3: "Havuçlu Kek"
- H3: "Çikolatalı Kek"
17. Giriş Sayfasında Gereksiz Kod - Iframe Bulundurmamak
Giriş sayfanızı ne kadar optimize ederseniz sayfanız o kadar hızlı açılacaktır. Dolayısı ile giriş sayfanızda işlevi olmayan css ve javascript kodlarını kaldırın. Ek olarak başka sitelerden kod ya da uygulama çalıştırarak web sitenizi boşu boşuna yavaşlatmayın. Iframe gibi kodlar ile veri çekmek SEO açısından olumsuz sonuçlar doğurur./p>
18. Giriş Sayfasındaki Bannerları Optimize Etmek
Giriş sayfanızda büyük ihtimalle bir slider bulunuyor ve içerisinde en az 3 görsel mevcut. Bu görsellerin toplam boyutunu 1/3 oranında küçülterek giriş sayfanızı hızlandırmanız mümkün. Öncelikle ilgili görselleri doğru ölçülerde kayıt edin ve arkasından tinypng.com gibi bir uygulama ile sıkıştırarak web sitenize yükleyin... Ciddi oranda boyut tasarrufu edeceğiniz için web sitenizin hızlı açılmasını sağlayacaksınız.
19. Logo ve Benzeri Görselleri Optimize Etmek
Yukarıdaki anlattığımız ile benzer şekilde logonuzu ve diğer görselleri de optimize ederek web sitenize yüklemeniz SEO açısından size katkı sağlar.
20. CSS ve Javascript Dosyalarını Optimize Etmek
CSS dosya ve javascript dosyalarını sıkıştırarak kullanmanız bu dosyaların boyutunu küçülteceği için web sitenizin hızına katkı sağlar. Ek olarak az kod barındıran css ya da javascript dosyalarını birleştirerek tek bir dosya halinde kullanmanız da sizin için iyi olabilir.
21. Gereksiz CSS ve Javascript Dosyalarından Kurtulmak
Web siteniz yüklenirken css ve javascript dosyaları sitenizi yavaşlatır. Bu yüzden kullanmadığınız css ve javascript dosyalarını tek tek inceleyerek sitenizden kaldırmalısınız. Kullanmadığınız bir javascript dosyası web sitenizde ek yük oluşturur.
22. Google Analytics Entegrasyonu
Web sitenizi Google Analytics ile entegre etmek SEO açısından önemli bir unsur olduğu gibi web sitenizin ziyaretçi raporunu günlük detaylıca analiz etmenizi de sağlar. Google Analytics web site ziyaretçilerinizi tüm detayları ile analiz eden Google'ın sunduğu ücretsiz bir uygulamadır.
23. Google Analytics'i Doğru Okumak
Google Analytics verilerini doğru okuyarak SEO çalışmalarında artı puanlar yaratabilirsiniz. Örneğin bir ay boyunca trafik alan tüm sayfalarınızda ortalama oturum sürelerini görerek, az vakit geçirilen sayfaları bulabilir ve bunları optimize ederek bu sayfaların daha çok ilgi çekmesini sağlayabilirsiniz.
24. Google Analytics'in Verilerini Doğru Analiz Etmek ve Sonuçlarını Uygulamak
Web sitenizin günlük ziyaretçi sayısı, en çok okunan içeriği gibi verileri Google Analytics ile kolayca izlemeniz mümkün. Bu verileri iyi incelemek ve doğru analiz etmek size çok büyük katkı sağlayacaktır. Örneğin web sitenizden en çok çıkış yapılan sayfayı görebilmeniz size SEO çalışmalarınız için ışık tutabilir. Ya da en çok vakit geçirilen sayfanızın hangisi olduğunu görmek size ilgili konuda daha farklı içerikler oluşturmanızı ve bu sayfanız üzerinden vereceğiniz yeni linklerin size ek ziyaretçi kazandıracağını gösterebilir.
25. Google Search Console Entegrasyonu
SEO konusundaki en büyük analiz yardımcınızın Google Search Console olduğunu belirtelim. Lakin web sitenize gelen aramalara ait tüm organik anahtar kelimeleri tüm detayı ile ve ücretsiz olarak sadece bu uygulama üzerinden görüntüleyebilirsiniz.
Google Search Console ile ilgili harika bir blog yazımız mevcut:
Web Siteniz için Harika Bir Araç: Google Search Console
26. Google Search Console'u Doğru Okumak
Google Search Console ile bir kelime ya da kelime öbeğinden web sitenize kaç ziyaret olmuş, ilgili kelime aramalarında web siteniz kaçıncı sırada gibi çok önemli verileri görüntüleyebilirsiniz. Hatta bu analizi son gün, 3 ay ya da belirli tarihler arasında yapabilirsiniz. Bu bakımdan sizin için önemli olan bir anahtar kelimede web siteniz yükselişte mi, düşüşte mi bunun cevabını Google Search Console üzerinde bulabilir ve sonuca göre SEO çalışmalarınızı sürdürebilirsiniz.
27. Google Search Console'un Verilerini Doğru Analiz Etmek ve Sonuçlarını Uygulamak
Örneğin "Beyoğlu Pastane" kelimesinde son 3 aylık sorgulamalarda 15. sırada ama daha önceki zamanlarda 5. sırada olduğunuzu görüp ciddi bir düşüş yaşadığınızı anlayabilirsiniz. Ya da 5. ve 10. sırada yer aldığınız kelimeleri görüntüleyebilir, bu kelimeler üzerinde daha etkili çalışıp 5. sıra üzerini hedefleyebilirsiniz. Aynı şekilde 10. ve 15. sıra arasında çıkan kelimelerinizi görüntüleyebilir ve bu kelimeleri de kısa bir çalışma ile ilk 10 sonucun arasına yani ilk sayfaya getirebilirsiniz... SEO çalışmalarında Google Search Console'un en büyük yardımcınız olduğunu tekrar belirtelim.
28. Google Ads Kullanmak
Google Ads kullanmak web sitenize sizi arayan kişileri çekmek için en hızlı yöntemdir. Bu yüzden Google Ads kullanarak yeni kitlelere ulaşabilir ve bu kitlenin web sitenizin ortalama ziyaret süresini yükseltmesini sağlayabilirsiniz. Burada web siteniz ile ilgili doğru kitleye ulaşmanızın çok önemli olduğunu belirtelim. Doğru kitleye ulaştığınız zaman bu kitle web sitenizde zaman geçirecek, hatta sonrasında tekrar web sitenizi ziyaret edecektir. Bir kullanıcı web sitenizi tekrar ziyaret ediyor ise bu artı SEO puanıdır.
Google Ads ile ilgili bu blog yazımız ilginizi çekebilir:
Yeni Başlayanlar İçin Google Ads - Temel Düzey
29. Google Ads Yeniden Pazarlama Reklamları Kullanmak
Tekrar ziyaretin öneminden önceki satırlarımızda bahsettik... İşte tam da bunu sağlayacak harika bir imkan karşımızda: Google Ads yeniden pazarlama reklamları. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara önemli ve büyük internet siteleri üzerinden reklam göstererek bu kullanıcıların web sitenizi tekrar ziyaret etmelerini sağlayabilirsiniz. Tekrar ziyaretler SEO açısından size her zaman olumludur.
Google Ads ile yeniden pazarlama reklamlarını nasıl kullanabilirim? Cevabı burada:
Google Ads ile Yeniden Pazarlama Reklamları Oluşturmak
30. Etkili Sosyal Medya Kullanımı
Sosyal medya kullanmak içeriklerinizin yayılması için oldukça önemlidir. Bu açıdan etkin olabildiğiniz tüm mecralarda paylaşım yapmaya özen göstermelisiniz. Siz paylaşım yaptıkça, gönderiniz sosyal medyada yayılacaktır. Sosyal medyadan web sitenize fazla bağlantı verilmesi yani paylaşımlar almanız SEO başarınız için çok önemli.
31. Facebook Yeniden Pazarlama Reklamları Kullanımı
Google Ads gibi aynı şekilde Facebook yeniden pazarlama reklamları kullanmanız da, web sitenizi ziyaret eden kişileri tekrar web sitenize çağırmanız açısından önemli bir kanal. Bu yüzden bütçeniz dahilinde Facebook yeniden pazarlama reklamlarını kullanmanızı öneriyoruz.
32. Sürekli Kaliteli, Özgün İçerik Üretimi
SEO çalışmalarında sizi uzun vadede başarıya oluşturacak en önemli unsur içeriktir dersek abartmış olmayız. Ziyaretçiyi çeken öğe içeriktir ve içeriğiniz ne kadar kuvvetli ise SEO çalışmalarında o kadar başarılı olursunuz. Evet web siteniz hızlı, monil uyumlu olmalı ama içeriğiniz kalitesiz ise koca bir sıfırı ifade eder. Bu yüzden SEO çalışmalarında başarılı olmak için içerik konusu üzerine çok fazla çalışma yapmanız gerekli.
33. Gerekli Uzunlukta İçerik Üretmek
SEO çalışmalarında içerik kavramının bir diğer konusu ise içerik uzunluğudur. Çok kısa içeriklerin SEO açısından bırakın olumlu olmasını olumsuz katkılar getirebileceğini belirtelim. Web siteniz içerisinde çok kısa olan içerikler var ise bunları ilgili olan tek bir konu altında birleştirerek yayınlamanızı öneririz. İçerik uzunluğu bakımından ise içeriğinizin ortalama olarak en az 500 kelime düzeyinde olmasını önermekteyiz. Kimi kaynaklar bu düzeyi 300 - 1000 - 2000 gibi vermekte; lakin burada önemli olanın - bize göre - sadece içeriğin çok kısa olmaması ve özgün nitelikte olması gibi yorumlayabiliriz.
34. İçerik Başlıklarını Doğru ve Etkileyici Şekilde Oluşturmak
İçerik başlıklarınızı net, anlaşılır ve vurucu şekilde oluşturun. Başlık oluştururken anahtar kelimelere odaklanmadan kullanıcının ilgisini çekici şekilde belirlemeye çalışın. Nasıl, nedir gibi soru şekilleri ile oluşturulan başlıkların daha etkili olduğunu, tecrübelerimize dayanarak söyleyebiliriz.
35. İçeriklerinizin Title ve Descriptionlarının Otomatik ve İçeriğe Uygun Şekilde Oluşması
Giriş sayfanız için title ve description alanlarının nasıl oluşturulması gerektiğinden yukarıda bahsetmiştik. Benzer şekilde içerik sayfalarınızda da title ve description oldukça önemlidir. İçerik sayfanızın başlığı birebir benzer şekilde title içerisinde de yer almalıdır. Aynı şekilde sayfa içeriğinizi özetleyen 1-2 cümle ile de içeriğinize ait description oluşmalıdır.
36. İçeriklerinizde Doğru Heading Yapısı Oluşturmak
H etiketlerini doğru kullanmak SEO çalışmalarında çok etkilidir. Sayfa başlığınız zaten h1 etiketidir. Bunun altında içeriğe ait alt başlıkları h2, alt alt başlıkları da h3 etiketi ile vermeniz SEO açısından önemli bir unsurdur. Daha fazla alt-alt başlıklarınız varsa h4 etiketi de kullanabilirsiniz.
37. Başlıklarınıza Uygun Urller Oluşturmak
Web sitenize ait urller SEO dostu olmalı... İçeriğinize ait başlığa göre uygun urller otomatik olarak oluşmalıdır. Örnek vermek gerekirse alanadi.com/icerik.php?id=3 yanlış url yapılandırılması iken, alanadi.com/kurumsal doğru url yapılandırılmasıdır.
38. Tekrarlayan, Benzer İçerikler Bulundurmamak
Çok sayfanızın bulunması SEO açısından olumlu bir etken değildir. SEO açısından uzun vadeli ve kalıcı bakıldığı zaman kaliteli az ama öz içerik barındırmak her zaman daha etkilidir. Bu yüzden içerik oluştururken benzer detayları tek bir içerikte toplamalı ve tüm içeriklerinizi diğerlerinden farklı şekilde üretmelisiniz.
39. İçeriklerin Sürekli Kontrolü ve Editlenmesi
Oluşturduğunuz içerik o gün için çok güncel ve etkileyici olabilir. Ancak zaman geçtikçe içerik önemini yitirebilir. Bu içeriklerinizi sürekli kontrol etmeli, konu gündemini yitirmiş ve sizde bu içerik için ziyaretçi sayısında düşüş olduğunu görüyorsanız bu içeriği acımadan silebilirsiniz. Bu işlem size olumlu katkı yapacaktır. Eğer konu güncel değil ancak ilgili içerik halen çok trafik alıyor ise de bu içeriği iyileştirebilir, şu an ki koşullara göre editleyerek güncel hale getirebilirsiniz.
40. Kırık Link Bulundurmamak
Web sitenizin içerisinde çalışmayan link bulundurmamak SEO çalışmaları açısından oldukça önemlidir. Kırık - bozuk linkleri kontrol etmeli ve düzeltmelisiniz. Aynı şekilde web siteniz üzerinden başka yani harici sitelere de verdiğiniz linklerin çalışırlığından emin olmalısınız.
41. Site içi Linkler Oluşturmak
Sadece web sitenizin menü navigasyon alanından web siteniz içerisine linkleme yapmak yeterli değildir. İçerikleriniz içerisinden ilgili konularda ziyaretçilerinize fayda sağlayacak sayfalara linklemeler yapmalısınız. Örneğin bir blog yazısının içerisinden diğer blog yazılarınıza link vermek gibi...
42. Backlink Almak
SEO çalışmalarında eskiden adını daha çok duyduğumuz backlink, yani başka sitelerden link almak halen etkisini yitirmemiş önemli bir SEO çalışmasıdır. Arama motorları tarafından otoriterisi yüksek kabul edilen web sitelerinden web sitenize link verilmesi SEO için önemli bir artı değer. Bunun sağlanması için doğal yöntemleri kullanmanızı, içeriklerinizi kuvvetlendirmenizi öneriyoruz. Zaten içeriği kaliteli olan siteler ziyaretçi trafiği ve paylaşımı ile başka sitelerden kolayca link alabilirler.
43. Backlink Satın Almamak!
Sakın! Backlink satan sitelerden bu işlemi yapmayın. Doğal olmayan bu işlemin özellikle Google tarafından tespit edildiğinde SEO açısından çok ciddi olumsuz durumlarla karşılaşabileceğinizi unutmayın.
44. Doğal Olmak
Doğal olun, içeriklerinize odaklanın ve işinize bakın. Acele etmeyin, herşeyi doğru yaptıysanız bir gün Google'ın sizi nasıl ödüllendireceğini göreceksiniz.
45. İlgi Çekmeyen İçeriklerin Kaldırılması
Ziyaretçi çekmeyen ya da ziyaretçi gezinti süresi ortalaması düşük olan içeriklerinizi silin gitsin. Size bir faydası yok! Bu, web sitenizde geçirilen ortalama süreyi de yükseltmenizi sağlayacaktır.
46. Az İlgi Çeken İçeriklerin Güncellenmesi, Geliştirilmesi
Az ziyaretçi çeken ya da ziyaretçi gezinti süresi ortalaması yüksek olmayan içeriklerinizi elden geçirin, geliştirin ve takip edin. Ziyaretçi sayısı yükseliyor ve gezinti ortalama süresi artıyor ise o içerikle devam edin. Tüm bunlar sonuç vermiyor ise bu içeriği silin, size yararı yerine zararı olabilir!
47. İçeriklere Etkili Görseller Eklenmesi
Görseli olmayan bir içerik yeterli ilgiyi çekmez. Bu yüzden içeriklerinizde sadece 1 tane de değil en az 3-4 görsele yer verin. Görseller içeriğinizin okunmasını kolaylaştırdığı gibi içerikleriniz ile ilgili ziyaretçilerinize fayda da sağlar. Ek olarak Google görsel aramalarında da size trafik sağlar.
48. İçerik Görsellerinin Optimizasyonu
İçeriğinizin yani web sitenizde ilgili sayfanın çok hızlı açılması oldukça önemli bir detay. Bu yüzden web sitenize görsel yüklemeden önce görseli doğru ölçülerde kayıt edip, tinypng.com gibi bir uygulama ile sıkıştırarak ciddi oranda boyut tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu tasarruf size içeriğin hızı olarak geri dönüş yapar ve SEO konusunda artı değer katar.
49. İçerik Görsellerinde Alt Etiketinin Doğru Oluşturulması
Web sitenizdeki tüm görsellerde alt etiketi olmalıdır. Alt etiketi görseli arama motorlarında içeriğin ne ile ilgi olduğu konusunda bilgilendirir. İçeriğinizdeki resimlerin alt etiketi ya içeriğinizin başlığı ya da içerikte yer alan ilgili konunun başlığı olmalıdır. Görsellerinizde alt etiketi bulunmuyorsa SEO çalışmalarınızda kendinize bir eksi puan ekleyebilirsiniz.
50. İçeriklere Video Eklenmesi
İçeriklerinizi videolar ile desteklemeniz ziyaretçilerinizin ilgilisini arttıracaktır. Aynı zamanda ziyaretçilerinizin web sitenizde kalma süreleri de artacaktır. Bu yüzden mümkün olduğunca içeriklerinize videolar eklemenizi öneririz.
51. Youtube Üzerinde Etkin Olunması
Çok yoğun kullanılan bir mecra olan Youtube'da bir kanalınızın olması ve içerisinde videolara yer vermeniz web sitenizin bilinirliği ve ziyaretçi sayısının artması için önemlidir.
52. İçeriklerde Ziyaretçi Yorumlarına Yer Verilmesi
Web site ziyaretçileriniz ile etkileşim halinde olmak SEO açısından önemli başka bir konudur. İçeriklerinizin altında ziyaretçi yorumlarına yer vermelisiniz. İçeriğinizdeki yorumlar ziyaretçiler için ilgi çekici ve ekstra bilgi vericidir.
53. İçerik Yorumlarına Cevap Verilmesi
Ziyaretçileriniz tarafından yapılan yorumlara mümkün olduğu sürece cevap verin. Sorulan soruları detaylıca açıklayın. Bu diğer ziyaretçilerinizin de doğru bilgiye ulaşması açısından önemlidir.
54. İçeriklerinizin Sosyal Medyada Kolayca Paylaşılmasını Sağlamak
İçeriklerinizin sosyal medyada kolayca paylaşılabilmesi için içeriğinizin kolay görünür bir yerinde sosyal medya paylaşımı için tuşlar bulundurmalısınız. Sosyal medyada linklerinizin çokca paylaşılması SEO açısından size artıdır.
55. Kullanıcı Memnuniyeti
Ziyaretçilerinizi memnun etmek için yapılması gerekenleri yukarıdaki maddelerde anlatmaya çalıştık. Ziyaretçilerinizin web sitenizden memnun olması için şu değerler çok önemlidir:
- Kusursuz Görüntülenmesi
- Hızlı Olması
- İçeriklerin Kaliteli Olması
Bu 3 temel kriteri yerine getirdiğinizde SEO çalışmalarında başarılı olmamanız için neden kalmayacaktır.
56. Harici Linkler Vermek
Başka sitelere link vermenin size zararı yoktur. Hatta belirli içeriklerinizde atıflarda bulunarak harici sitelere link vermeniz sizin yararınıza. Burada unutmamanız gereken konu link verirken kullanıcınızın başka siteye yönlendirileceğinin anlaşılabilir olmasıdır.
57. Harici Sitelerde Özgün Yazılar Oluşturmak
Konu ya da sektörünüz ile ilgili başka web sitelerinde de kaliteli içerikler üretip web sitenize link almanız SEO açısından oldukça önemlidir. Ziyaretçi yazar olarak da bilinen bu konu için ekstra zaman ayırmanızın SEO çalışmalarında size fayda sağlayacağını belirtelim.
58. Trafik Getiren Kelimelerin Üstüne Düşmek
Google Search Console aracı ile web sitenize trafik getiren anahtar kelimelerinizi ve tıklanma sayılarını görüntüleyebilirsiniz. Bu raporu doğru ve iyi analiz ederek trafik sağlayan kelimeler için geliştirmeler yapabilirsiniz. Örneğin 4. sırada olan bir anahtar kelimeden aylık olarak 40 tıklama alıyorsanız bu kelimeyi 3. sıraya getirmeniz size 80 ziyaretçi getirebilir.
59. Rakiplerinizi Takip Etmelisiniz
Sizinle benzer konumu paylaşan rakiplerinizin web sitelerini ve yeni ekledikleri içerikleri takip etmelisiniz. Bu sizin web sitenizde içerik üretmeniz için fikirler edinmenizi sağlar. Ya da öne çıkmış konuları bilerek buna bağlı web sitenizin gündemde kalmasını sağlayabilirsiniz. Sık sık güncellenen ve yeni içerikler eklenen web siteleri SEO çalışmalarında başarılı olacaklardır. Ayrıca rakiplerinizin ve kendi sitenizin Google üzerindeki sıralamalarını da sık sık kontrol etmelisiniz.
60. Forum Sitelerinde Aktif Olmak
Forum sitelerinde siteniz ile ilgili bir soru ya da yorum yapıldığında konuyla ilgili cevap üretmeniz size yarar sağlayacaktır. Bu yüzden konunuz ile ilgili forum sitelerini zaman zaman gözden geçirmelisiniz. Ayrıca önemli forum sitelerinden web sitenize link verilmesinin de SEO açısından değerli olduğunu belirtelim.
61. Link Aldığınız Forum Sitelerini Takip Etmek
Link aldığınız forum sitelerindeki konulara cevap vermiş olsanız da bu konuları tarayıcınıza kayıt edin ve zaman zaman yeni yorumların olup olmadığını kontrol edin.
62. Kaynak Gösterilmeden Yayınlanan İçeriklerinizi Fırsata Çevirmek
Zaman zaman içeriklerinize ait cümle ya da paragrafları Google üzerinde arayın. Bu şekilde sizin sitenize ait bir içeriği kısmi ya da tamamen kopyalayarak kullanmış web sitelerini kolayca tespit edebilirsiniz. Eğer ilgili içerik içerisinde web sitenize link verilmemiş ise ilgili web site yöneticisi ile iletişim kurarak sitenizi kaynak göstermesini isteyebilirsiniz.
63. Ucuz Yöntemler ile Başarılı bir SEO Çalışması Olamayacağını Anlamak
SEO çalışmaları web siteniz için en değerli çalışma yöntemidir. Web siteniz ile ilgili kelimelerde ne kadar yüksek sıralarda yer alırsanız o kadar başarılı olacaksınız demektir. Bu yüzden emek, sabır ve tecrübe isteyen profesyonel SEO çalışmalarının belirli bir bedeli vardır. 100-200₺ gibi bütçeler ile SEO çalışmasında başarılı olunamayacağını şimdiden söyleyelim.
64. Hile Ya da Basit Yöntemler ile SEO'da başarılı Sonuç Alınamayacağını Bilmek
Kaliteli içerikler üretmeden direk anahtar kelime tekrarları yaparak ya da sitenizin alakasız bölümlerinde anahtar kelimeleri dizi halinde kullanmak size yarar sağlamayacağı gibi SEO çalışmalarında zararlı olur.
65. Anahtar Kelimeleri İçeriğimde Ne kadar Çok Geçirirsem O Kadar İyi Mantığının Yanlış Olduğunu Anlamak
İçeriklerinizi üretirken anahtar kelimelere odaklanmayın. Sık sık anahtar kelimenizi konu içerisine dahil etmeye çalışarak içeriğinizin dengesini bozmayın. Kaliteli, anlaşılır ve ilgi çekici içerik üretmeye odaklanın.
66. Sabırlı Olmayı Öğrenmek
SEO çalışmalarının kalıcı başarıya ulaşması biraz zaman alacaktır. Bu bakımdan sabırlı olmayı ve pes etmemeyi öğrenin. Olumlu sonuçlar zamanla oluşacak, bunu bilin ve içeriklerinizin üzerine yoğunlaşarak beklemeye devam edin.
67. Çok Emek Verilmesi Gerektiğini Bilmek
SEO çalışmalarının başarılı olması için ne kadar çok emek verilmesi gerektiği bu yazımızın özeti olarak belirtilebilir. Ancak bu emeklerinizin size kat ve kat geri döneceğini unutmayın.
68. Yetersiz Olduğunuz Durumlarda Profesyonel Destek Almak
SEO konusunda profesyonel destek almanızı öneririz. Birçok detayı bulunan SEO çalışmalarının her adımını bilemeyebilir ya da zaman ayıramayabilirsiniz. Bu durumlarda doğru ve profesyonel kişilerden destek almalısınız.
69. SEO'nun Tüm Diğer Dijital Pazarlama Araçlarından Daha Önemli Olduğunu Kavramak
SEO'yu diğer bilinen tüm dijital pazarlama araçlarından üstün tutun. Size uzun vadede en büyük yararı başarılı SEO çalışmaları getirecektir.
70. Başarılı SEO = Ziyaretçi Memnuniyeti
Bütün yazımızda ele aldığımız konuların temeli ve amacı ziyaretçilerinizi mutlu edebilmek. Ziyaretçilerinizi memnun ettiğinizde SEO çalışmalarında başarılı olmuş olacaksınız.
SEO Nedir? Profesyonel SEO Çalışmalarının Etkileri Nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı öneririz.
Profesyonel SEO hizmeti almayı düşünüyorsanız SEO Danışmanlığı için Sıkça Sorulan Sorular bölümünü de okumalısınız.